Iz mog ugla o romanu Peta žica Branislava Jankovića


blog

Branislav Janković je pisac koji se godinama bavio novinarstvom. Napisao je sledeće romane: O vukovima i senkama, Suze Svetog Nikole“, Vetrovi zla, Peta žica, Gvozdeni oblaci i Zidanje ambisa.

Retki su pisci koji pišu u ženskom rodu. Branislav Janković je jedan od njih. Ovim romanom je pokazao koliko poznaje žene i žensku psihologiju.

Peta žica je psihološka drama, triler ali i roman o ljubavi.

Takođe je  je roman sastavljen od sećanja na bol i na radost koja ponekad smanjuje bol.

Peta žica je i roman o bezuslovnoj ljubavi prema porodici. . Glavna junakinja je Teodora Kaluđerović. Mlada i uspešna žena koja vodi miran život ali nikada ne zaboravlja bolnu prošlost. U jednom danu ostala je bez roditelja. Ima sestru i babu koja je ipak doživela da vidi njen uspeh ostvaren na polju umetnosti.

U romanu nema suvišne deskripcije. Radnja romana je dinamična i zato se on brzo čita. Nakon čitanja, pitanja se sama od sebe nižu.

Koliko je ljubav jaka, ako zbog nje mora da se izvrši ubistvo? Da li kajanje zbog izvršenog zločina dolazi odmah ili posle nekog vremena? Da li je odluka da se neko odmah ne preda policiji dobra ili nije? Koliko pomaže vera u Boga? Može li se ubistvo ipak opravdati ako ste ubili nasilnika i lošeg čoveka? Da li postoji srodna duša spremna da prihvati greh i da voli osobu i sa njenim manama i vrlinama?

Razmišljala sam o ovim pitanjima. Ne znam šta bih uradila ukoliko bih se našla na mestu glavne junakinje romana. Znam da bih se do kraja života kajala zbog ubistva znajući da je moglo da se pronađe drugačije rešenje. Možda bi tu bol mogla da ublaži ljubav… Toplo preporučujem Petu žicu svima koji čitaju romane Branislava Jankovića ali i onima koji ne čitaju romane ovog pisca. Iako je roman Peta žica pun bola i tuge vredi da se pročita. Pored života Teodore Kaluđerović u romanu otkrivamo jedan svet koji mnogi od nas ne poznaju a to je život iza manastirskih vrata.

Fotografija preuzeta sa sajta IK Laguna

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s